Биджел чорба

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Биджел чорба
Снимка: Иван Кацаров
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Традиционна селска чорба с грах - даваме рецептата веднага"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава (средна)
  • моркови - 1 брой
  • картофи - 2 броя (средни)
  • грах - 500 г (от консерва)
  • домати - 2 - 3 бр.
  • магданоз - 1 връзка
  • брашно - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • олио
  • чубрица - 1 с.л.
  • червен пипер - 1/2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е автентична от Пловдивското село Труд, където под биджел се разбира грах. Така че на вашето внимание представям една традиционна селска чорба.

1. На котлона в суха тенджера се слага брашното да се препече, като се разбърква непрекъснато докато промени цвета си на златисто-кафяв. След това отделяме брашното в купичка.

2. В тенджерата слагаме олио и прибавяме лука, който е нарязан на ситно. Зедно с него в тенджерата слагаме настърган морков и нарязаните на ситно дръжки от магданоз. Бъркаме непреъснато, за да стане златист лукът.

3. Добавяме нарязаните на кубчета картофи и около 1. 2 - 1. 5 литра вода. Подправяме с чубрицата и оставяме на средно силен котлон да заври. Варим 10 минути.

4. Прибавяме отцедения грах от консервата, настърганите на ренде домати и червения пипер. Посоляваме на вкус и оставяме на огъня още 5-10 минути.

5. Размиваме препеченото брашно с малко вода и добавяме към чорбата. Варим още 5 минути.

6. Сваляме от огъня и поръсваме зеленчуковата супа с нарязания магданоз.

7. Сервира се със саламура от счукан чесън и оцет. Биджел чорбата е готова.

Забележка: Чорбата може да се приготви и с пилешко месо. Първо в тенджерата с мазнина леко запържваме пилешките бутчета (по едно на човек) така че на места да станат златисти.

Изваждаме бутчетата и в същата мазнина задушаваме лука, морковите и дръжките от магданоз. Връщаме пилешките бутчета в чорбата заедно с картофите и слагаме водата. Нататък рецептата е ясна.

Сполай Ви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: