Начин на приготвяне
Празовица или празова каша е традиционна рецепта от лятната, есенната и зимната кухня на Пловдивското село Труд.
1. Почистеният праз се разполовява по дължина на 2 или 4 (зависи колко е голям стръкът) и се нарязва на ситно.
2. В суха тенджера на котлона се слага брашното и се бърка непрекъснато, докато промени цвета си в златисто-кафяв. След това отделяме брашното в купичка.
3. В същата тенджера се слага мазнина да покрие дъното и се добавя нарязаният праз. Разбърква се добре и се оставя под капак да се задуши. Периодично се разбърква, докато празът намали обема си.
4. Прибавят се 500 мл вода, част от джоджена и сол. Оставя се под капак да се задуши за 10-15 минути до пълното омекване на праза. В зимната версия на тази селска каша освен джожен се добавя малко мащерка (1/2 с.л.) и шепа сушени гъби (челядинки, пачи крак, манатарки... каквито има).
5. След като празът е омекнал, се добавя червен пипер и останалата вода - около 1 литър. Оставя се да къкри на тих огън още 10 минути. Опитва се на сол и при нужда се посолява допълнително.
6. Брашното се размива с малко вода и се добавя към празовата каша. Добавя се и остатъка от джоджена и се разбърква. Остава на котлона да къкри още 5 минути, а след това каша с праз готова за сервиране.
7. Поднася се със оцет, а пожелание всеки може да си поръси порцията с малко запечени и натрошени орехи.
С тази рецепта за зеленчуково ястие в далечната 1987 година баба ми Цветана спечели награда за рецепта на зрителя от предаването Телевизионен неделник с Бригита Чолакова.