Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Богородична питка с бърз квас

Богородична питка с бърз квас

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Богородична питка с бърз квас
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • суха мая - 1 бр. пакетче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопля се 100 мл прясно мляко. Добавя се захарта и разбърква до разтопяване.

Прибавя се маята и 3 с.л. брашно. Разбърква се много добре и се оставя кваса да втаса, докато удвои обема си.

Брашно се пресява и се прибавя 3 с.л. олио, солта, 3 бр. яйца, останалото прясно мляко и кваса.

Омесва се меко гладко тесто и се оставя да втаса за 1 час до удвояване на обема си.

Тестото се разделя на 8 части, всяка от които се разточва на фитил, който се усуква и навива на кръг, след което се поставя в тава с хартия за печене и намазана с олио.

Приготвената питка се оставя да втаса още 15 мин.

Намазва се с разбъркано яйце и 1 с.л. олио.

Пече се 60 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: