Начин на приготвяне
В дълбока тенджера слагаме подсолена вода, щом заври пускаме талиателите. Варим до готовност, като разбъркваме от време на време.
През това време си подготвяме соса за пастата. Почистваме си доматите и настъргваме на едро ренде.
Лука, чесъна и маслините нарязваме на ситно. Щом талиателите са готови, отнемаме от котлона и поставяме дълбок тиган, загряваме олио и задушаваме за около 5 минути лука и чесъна.
Добавяме доматите, сол и черен пипер на вкус. Варим соса до сгъстяване. Накрая добавяме нарязаните маслини и магданоз.
Изцеждаме талиателите от водата и докато са още топли, ги наръсваме с настъргания ементал.
Поставяме готовата паста ги в чиния и отгоре сипваме от соса, поръсваме с малко ементал.
Талиатели помодоро сервираме топли.