Начин на приготвяне
Сложете пастата талиателе да се вари в подсолена вода според указанията на опаковката.
През това време си настържете пармезана, измийте листенцата свеж босилек и пригответе пестото Калабрезе. Използвам готово в бурканче, но може и предварително да си го направите в домашни условия.
Когато пастата е почти готова, загрейте тиган с малко зехтин на съседния котлон. Запържете в него една (а може и две) скилидка чесън, нарязани на тънки кръгчета.
Намалете огъня, сипете пестото и пармезана и разбъркайте.
Веднага прехвърлете талиателите в тигана и разбъркайте, за да се наситят с вкусния сос.
Разпределете в две порции, върху всяка сложете по половин топка Бурата, като внимавате при разрязването, тъй като е течна отвътре.
По желание може да посолите леко и да поръсите със зехтин. При консумация сиренето се накъсва и смесва с пастата, като прави соса кремообразен.
Украсете талиатели с Бурата с пресни листа босилек за цвят и аромат.
Бързо, лесно и вкусно!
* Базисната рецепта за песто Калабрезе е с печени червени чушки, пармезан, рикота, люта чушка, кедрови ядки, босилек, лимонов сок. Може да се обогатява и с пресни или сушени чери доматки, лук, малко кайма.