Калбурабастъ (Kalburabastı)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Калбурабастъ (Kalburabastı)
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
15
"Турските сладкарници пасти да ядат в сравнение с вашите домашни сиропирани сладки"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 100 мл
  • краве масло - 100 г разтопено
  • олио - 100 мл
  • портокалов сок - 20 мл
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • захар - 80 г
  • брашно - около 3 и 1/2 ч.ч. (до постигане на средно меко тесто)
  • орехи - или шамфъстък за поръсване
  • Сироп
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 3 и 1/2 ч.ч.
  • сок от портокал - 50 мл
  • сок от лимон - 2 - 3 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа олиото, прясното мляко, захарта, портокаловия сок и содата и разбъркайте.

Налейте разтопеното масло и започнете да добавяте брашното на части до цялостното му усвояване.

Трябва да се получи средно меко тесто, което допълнително ще стегне в хладилник. Оставете го да се охлади за около 1 час.

Сварете сиропа от изброените съставки. На силен огън -10-15 минути или а умерен-25 минути. Изчакайте да изстине.

От стегналото тесто за сладките късайте парченца и им придавайте овална, леко продълговата форма. Нека бъдат по-тумбести, а не тънки. С тънък, остър нож направете решетка по повърхността им.

Подреждайте в тавичка, покрита с хартия за печене, на малко разстояние една от друга. Ще ви излязат две тави от стандартните на всяка фурна.

Печете любимите домашни сладки на 180 градуса, докато порозовеят, 17-18 минути. Наглеждайте ги, защото всяка фурна пече различно. Не трябва да потъмняват прекалено.

Докато са горещи, подредете сладките в друг съд, по-дълбок и ги залейте със сироп.

Оставете да попие и тогава поднесете сиропираните сладки, поръсени със счукани, печени орехи или шамфъстък.

Да ви е сладко с тези чудни турски сладки - Калбурабастъ (Kalburabastı)!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: