Начин на приготвяне
Смесете в купа олиото, прясното мляко, захарта, портокаловия сок и содата и разбъркайте.
Налейте разтопеното масло и започнете да добавяте брашното на части до цялостното му усвояване.
Трябва да се получи средно меко тесто, което допълнително ще стегне в хладилник. Оставете го да се охлади за около 1 час.
Сварете сиропа от изброените съставки. На силен огън -10-15 минути или а умерен-25 минути. Изчакайте да изстине.
От стегналото тесто за сладките късайте парченца и им придавайте овална, леко продълговата форма. Нека бъдат по-тумбести, а не тънки. С тънък, остър нож направете решетка по повърхността им.
Подреждайте в тавичка, покрита с хартия за печене, на малко разстояние една от друга. Ще ви излязат две тави от стандартните на всяка фурна.
Печете любимите домашни сладки на 180 градуса, докато порозовеят, 17-18 минути. Наглеждайте ги, защото всяка фурна пече различно. Не трябва да потъмняват прекалено.
Докато са горещи, подредете сладките в друг съд, по-дълбок и ги залейте със сироп.
Оставете да попие и тогава поднесете сиропираните сладки, поръсени със счукани, печени орехи или шамфъстък.
Да ви е сладко с тези чудни турски сладки - Калбурабастъ (Kalburabastı)!