Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят солта, содата, разтворена в оцета, маята, киселото мляко и леко топлата вода.
Замесва се меко тесто. Оставя се да почине 20 минути, покрито с кърпа.
През това време се приготвя плънката, като сиренето се натрошава и към него се добавят яйцата.
Тестото се разделя на пет равни части.
Взема се едната част и се разточва по възможност на по-тънко. Наръсва се с плънката и тук-там се нахвърлят парченца масло. Кората се навива на руло и след това на охлювче.
Оформената баница се подрежда в тава с размер 32 см, намазана с масло.
Останалите части от тестото също се оформят на рула и се завиват около първото охлювче.
Баницата се оставя да почине 10 минути.
Намазва се леко с олио и се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса. Любимата вита баница се пече до зачервяване.
След като втасалата баница е готова, отгоре се намазва с краве масло.
Приятен апетит!