Автентична казанлъшка Пенерлия

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
15k
3k
10k
18
01/09/2020
"Автентична казанлъшка Пенерлия - за ценителите на вкусното и родното"
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 962
  • Преглеждания за месеца46
  • Преглеждания за седмицата46
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете затопленото прясно мляко със захарта, натрошете маята и разбъркайте, докато се разтвори, оставете настрани за 10 минути да шупне.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.

Отделно, чукнете яйцата и прибавете киселото мляко и олиото, разбъркате. Сипете сместа в кладенчето при брашното и добавете шупналата мая.

В началото бъркайте с лъжица, докато е възможно, а после с ръце замесете меко тесто.

Върху набрашнен плот, разточете правоъгълна кора с дебелина 0.5 см, намажете я обилно с разтопено масло. Разпределете равномерно предварително приготвената плънка от разбитите яйца и натрошеното сирене.

Навийте кората на руло, и нарежете рулото на парчета с ширина 4 см.

Намажете с малко от мазнината тава с диаметър 28 см, всяко нарязано парче, потапяте в брашно (да се запечата) от едната страна и ги редите в тавата на разстояние едно от друго (те се надуват, като втасат).

Оставете традиционния тутманик, така оформената Пенерлия да втаса за един час. Разпределете отгоре останалото масло, равномерно и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 30-35 минути, до златисто кафяв цвят.

Извадете готовата казанлъшка Пеперлия от фурната и поръсете с малко студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете така, да се задуши за 10 минути преди сервиране.

Страхотна автентична рецепта за тутманик!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар