Начин на приготвяне
Смесете затопленото прясно мляко със захарта, натрошете маята и разбъркайте, докато се разтвори, оставете настрани за 10 минути да шупне.
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.
Отделно, чукнете яйцата и прибавете киселото мляко и олиото, разбъркате. Сипете сместа в кладенчето при брашното и добавете шупналата мая.
В началото бъркайте с лъжица, докато е възможно, а после с ръце замесете меко тесто.
Върху набрашнен плот, разточете правоъгълна кора с дебелина 0.5 см, намажете я обилно с разтопено масло. Разпределете равномерно предварително приготвената плънка от разбитите яйца и натрошеното сирене.
Навийте кората на руло, и нарежете рулото на парчета с ширина 4 см.
Намажете с малко от мазнината тава с диаметър 28 см, всяко нарязано парче, потапяте в брашно (да се запечата) от едната страна и ги редите в тавата на разстояние едно от друго (те се надуват, като втасат).
Оставете традиционния тутманик, така оформената Пенерлия да втаса за един час. Разпределете отгоре останалото масло, равномерно и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 30-35 минути, до златисто кафяв цвят.
Извадете готовата казанлъшка Пеперлия от фурната и поръсете с малко студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете така, да се задуши за 10 минути преди сервиране.
Страхотна автентична рецепта за тутманик!
Коментари