Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на сос за тиквичките. Той ще е класическото дзадзики, но малко по- рядко от обикновено, за да прилича наистина на сос. Ако пък искате да е по-гъст, използвайте цедено мляко.
Настържете или пуснете да се смелят в блендер краставицата и чесънът. Трябва да са на малки парченца, а не прекалено фино настъргани или смлени.
Смесете с млякото, лимонов сок, сол и кимион и приберете в хладилник, за да стегне и се охлади.
Заемете се с тиквичките, като ги почистите от краищата и нарежете на много тънки, почти прозрачни ленти, надлъжно по дължината на цялата тиквичка. За целта използваме малки и крехки, без семки, а нарязването е най-ефективно и лесно с кухненско ренде за фино рязане или белачка за зеленчуци.
Панировката, която ще приготвите, е от съществена важност, за да получите истински хрупкави тиквички, които да похапвате като чипс. Роля за това играе царевичното брашно.
Смесете сухите съставки и към тях сложете течните и разбъркайте на гладка смес без бучки. Трябва да е малко по- гъста от смес за палачинки, затова добавете още течност или още брашно до постигане на нужната консистенция.
Тази панировка доста наподобява темпура, но е в гръцкия й вариант - с яйце, по-плътна и по-хрупкава.
Сгорещете олиото на умерена температура.
С кухненски щипки потапяйте всяка фина лентичка тиквичка в панировка, оставяйки да се оттече и пускайте в олиото. Важно е то да е вече загрято, за да получим хрупкавия чипс ефект.
Пържете до светло-златиста коричка и изваждайте върху кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина. За предпочитане не слагайте тиквичките една върху друга, за да не омекват.
Готовите пържени тиквички веднага подреждайте в чинии на порции и поднасяйте със соса. Важно е да се сервират и консумират на момента докато са хрупкави.
Добър апетит! Чипсът от тиквички по гръцки е страхотен!
* Ако ви остане панировка, може да я използвате за нещо друго, като например да изпържите към вашият чипс от тиквички и друг зеленчук или хапки от сирене и кашкавал.
Коментари