Начин на приготвяне
Рецепта, която се превърна в класика на нашите маси, пикантният пай с различна плънка и аромати.
Рецептата за солен пай с рикота и спанак е лесна, с нея може да се справи всеки, дори и по-малко квалифицираният в кухнята, и винаги гарантира задоволителен и вкусен резултат.
Особено като се започне от готовото бутертесто, ако искате да го приготвите у дома, препоръчваме рецептата за бързо бутертесто, за да съкратите времето. Това е типичната солена торта, която се приготвя бързо, а също така работи, като замества спанака с други видове сезонни зеленчуци като цвекло, билки или праз.
Сервирайте го като едно ястие в по-щедра порция или като вкусен аперитив с приятели.
Има безброй вариации на тази основна рецепта за солен пай, като се започне от солената баница с рикота, спанак и фонтина до солената баница с манголд и рикота, която включва по-лека домашна паста.
За да приготвите солен пай с рикота и спанак, започнете с пълнежа. Измийте внимателно спанака. В тенджера го варете около десет минути на тих огън с две супени лъжици зехтин екстра върджин и скилидка чесън. Когато се сготви, добавете сол и извадете чесъна.
След готвене изстискайте спанака добре, за да отстраните излишната вода, и нарежете на ситно. В купа смесете рикотата с настъргания пармезан, индийско орехче, яйце и щипка сол.
Добавете нарязания спанак и разбъркайте добре. Покрийте 24-сантиметрова шарнирна форма с бутертесто, набодете основата с вилица и изсипете пълнежа вътре. Изравнете добре, сгънете краищата, създавайки вълничка, така че ръбът на тортата, след като е приготвен, да запази естетически приятна форма. Намажете краищата с жълтъка.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
Извадете спаначения пай от фурната и сервирайте топъл или студен.