Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Солен пай за Ивановден

Солен пай за Ивановден

Солен пай за Ивановден
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 8
07/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Уважете именниците у дома с този разкошен солен пай, с който трапезата грейва."

Необходими Продукти

  • бутертесто - 800 г
  • праз - 1 голям стрък
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 2 бр. зелени
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - 100 г
  • гъби - 250 г
  • крема сирене - 125 г
  • пилешки пържоли - 2 бр. изпечени
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • мащерка - 2 клонки прясна
  • чубрица - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр. / 2 жълтъка за намазване/
  • масло - за намазване на тавичката
  • олио - 20 мл
  • сусам - за поръсване
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се почиства, измива се и се реже на ситно. Морковът се обелва и се настъргва. Гъбите се обелват и се режат на филийки.

Пилешките пържоли се режат на дребни кубчета. Чушките се измиват, почистват се от семките и се режат на дребни кубчета. Сиренето се натрошава, а кашкавалът се настъргва на фино ренде.

В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се задушават всички зеленчуци до омекване. След това се добавят крема сиренето, подправките и пилешкото месо. Оставят се да къкрят на слаб огън за няколко минути.

В купа се чукват две от яйцата, прибавят се белтъците на останалите две яйца, а жълтъците се отделят за намазване.

Тавичка за соления пай се намазва обилно с масло. Слага се половината от бутер тестото, като излишното се премахва с нож. Надупчва се с вилица, за да не се надуе, след което се изсипва плънката и се заравнява хубаво.

Към яйцата се прибавят сиренето и кашкавалът, разбърква се хубаво и тази смес се слага върху плънката, като също се заравнява добре.

Върху пая с пилешко се слага останалата част от бутер тестото, като се покрива хубаво навсякъде. Аз направих останалото ми тесто на фитили и го сложих по борда на бутер пая.

След това пая се намазва с разбитите жълтъци с помощта на четка и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен златист загар. След като е готов, се поръсва с наситнения магданоз и се поднася на трапезата за Ивановден. Да ви е сладко!

Забележка: Пържолите не са задължителни в соления пай за Ивановден. Аз имах останали и реших да ги добавя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристина Черникова
Кристина Черникова
Разкошен пай, изглежда чудесно! :)
07.01.2023 13:48
1
1
Покажи всички подкоментари