Начин на приготвяне
В 200 мл прясно мляко накиснете чията и оставете за поне един час.
През това време нарежете плодовете на дребни кубчета. Гроздето разполовете и отстранете семките. Може да ползвате и други плодове по ваш избор и вкус. Изцедете сока на 1/3 лимон и залейте с него плодовете. Добавете 3 с.л. захар, разбъркайте и поставете в хладилник.
След това направете блата за тортата.
Запечете ядките за кратко в сух тиган. Оставете да се охладят и ги нарежете или смелете в блендер.
Смелете бисквитите и разтопете маслото. Смесете бисквитите, маслото и ядките и разбъркайте добре.
Прехвърлете сместа във форма за торта със свалящ се борд 18-20 см. Оформете блат. Поставете в хладилник за 30 минути.
Загрейте сладкарската сметана и прибавете към нея захарта. Количеството на захарта може да е различно в зависимост от това каква сметана ползвате, подсладена или не. Не е необходимо да завира, а само да се разтопи захарта.
Накиснете желатина в 30 мл студена вода и го оставете да набъбне. След това го сложете в съд на водна баня, за да се втечни.
Прибавете желатина към сметаната и разбъркайте. Накрая добавете прясното мляко с чията.
Прехвърлете сместа върху бисквитения блат и сложете в хладилник за 2 часа или докато стегне.
Накиснете и останалия желатин (5 г) в 3-4 с.л. студена вода. Той ще ви трябва за желирания слой с плодовете.
В касерола изцедете сока, който се е образувал от нарязаните плодове. Загрейте го, махнете от котлона и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте до разтварянето му.
Разпределете плодовете върху крема и залейте с плодовия сок.
Върнете леката сметанова торта в хладилник, най-добре за 1 нощ.
След това може да се насладите на тази лятна лека торта с чия и желирани плодове!
Да Ви е сладко!