Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Ароматна питка с пармезан и сушени домати

Ароматна питка с пармезан и сушени домати

Ароматна питка с пармезан и сушени домати
Снимка: Росица Петрова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Разчупваме ароматната питка с пармезан и такъв аромат се разнася, че не искаме да погледнем друга храна"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 450 г + 2 с л.
  • грис - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • олио - 100 мл
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • плънка
  • сушени домати - 100 г (в зехтин)
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • пармезан - 50 г
  • кашкавал - 150 г
  • босилек - няколко листа пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте леко водата и разтворете в нея маята и захарта.

Пресейте брашното, добавете солта и гриса. Разбъркайте и направете кладенче. Прибавете всички продукти за тестото и замесете меко тесто. Поставете го в купа и покрийте с фолио. Оставете да втаса, докато удвои обема си за около 40 минути.

През това време си пригответе плънката.

Сложете в блендер сушените домати, 1-2 скилидки чесън, малко зехтин от доматите и няколко листа пресен босилек. Смелете всичко на кратки пулсации. Не правете плънката на гладко пюре. Накрая добавете настърган пармезан и разбъркайте.

Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина 0. 5 см. Намажете с плънката и настържете кашкавала на едро ренде.

След това навийте на руло. Разрежете рулото на две по дължина. Обърнете с разреза нагоре и преплетете. Съединете двата края, за да се образува кръг.

Прехвърлете питката в тава, предварително застлана с хартия за печене. Оставете отново да втаса за 15-20 минути, след което печете в загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.

Много ароматна и пухкава питка с пармезан и сушени домати.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: