Начин на приготвяне
Всички помним невероятния вкус на печени домати. Ако все още искате да усетите вкуса на лятото, тогава можете да изпечете домати дори в обикновена фурна!
Те се сервират с всякакви месни или рибни ястия, а също така се ядат и отделно. Освен това въпросът не се ограничава до една рецепта: ако решите да печете цели домати във фурната, можете да ги напълните с месо или пармезан, защото доматите и сиренето заедно създават невероятен тандем!
Съвет: Не всички сортове домати са подходящи за печене! Използвайте малки и зрели. Сортове от рода Биволско сърце не са подходящи, те се консумират по-добре пресни и се добавят към салати.
Как да си приготвим печени домати?
За нашата рецепта са необходими малки домати с плътна и лъскава кожа, тъй като в бъдеще те могат да се превърнат в едно от най-ярките и елегантни ястия на масата.
Изплакнете зеленчуците в студена вода, подсушете ги и използвайте нож, за да премахнете дръжчицата. Издълбайте вътрешността.
Загрейте фурната до 200 градуса. Поръсете вътрешността със смес от сол и черен пипер на всеки домат - по време на процеса на печене, зеленчуците ще се наситят с подправките и ще се запазят твърди.
Намажете доматите със зехтин. Поставете ги с дупката надолу върху лист за печене, печете във фурната за 10 минути.
Печените домати са готови, когато кожата започне да се напуква. Сервирайте ги заедно с ситно нарязани билки, а отгоре зеленчуците могат да се полеят със соса, който се е отделил при печенето.
Това ястие е от френски произход, но рецептата бързо се разпространява по целия свят, поради което може да се счита за „популярно“. Повечето печени зеленчуци се готвят цели без добавки, за да могат след това да се използват за лечо, кетчуп или сосове, но нашата рецепта е уникална с това, че целите печените домати се сервират като отделно ястие!
Ако се сервират правилно, дори такова просто мезе може да се превърне в специално.
Ако искате всички гости да обърнат внимание на вашите печени домати, не забравяйте да ги сервирате като отделно ястие, украсени с листни зеленчуци и с добавка на подходящи сосове.