Начин на приготвяне
Сварете картофите до готовност в подсолена вода, без да ги белите. Оставете да се охладят напълно.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята, захарта и 2-3 с.л. брашно.
Настържете на едро ренде картофите и Гаудата.
Пресейте брашното и направете кладенче.
Добавете към него всички продукти без маслото и замесете меко тесто.
Ако е необходимо, добавете още брашно. Покрийте тестото с фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделете на 12-14 равни части.
Върху набрашнена повърхност разточете всяка на елипса с дебелина около 0.5 см и намажете с меко (неразтопено) масло. Навийте на руло, усучете двата края и леко издърпвайте. След това навийте на охлюв.
Наредете малките питки в тава, застлана с хартия за печене, и оставете повторно да втасат за още 20 минути.
Разбийте едно яйце и намажете с него питките. Ако желаете, поръсете със семена по избор.
Сложете питките да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути, докато добият приятен златист загар.
Много вкусни питки с гауда и риган и аромат на масло.