Начин на приготвяне
Разтопете маслото и добавете към него пресованите скилидки чесън. Натрошете маята, смесете с млякото, стоплено на 37 градуса. Добавете захарта и разбъркайте.
Щом маята се активира, добавете я при брашното. Добавете белтъка на яйцето, половината от маслото с чесъна и солта.
Замесете гладко тесто, което да не лепне. Оставете за 15 минути и накъсайте топченца от тях. Намажете пухкавите хлебчета с останалото масло и напълнете с настърганата гауда.
Запечатайте и оформете чесновите хлебчета. Подредете ги в правоъгълна тава с хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете да втасат за час.
Намажете ги с разбит жълтък с вода, поръсете с гауда и печете в затоплена на 170 градуса фурна на 20 минути.
Малките хлебчета с гауда поднесете с основно ястие за обяд или вечеря.