Начин на приготвяне
Изстискайте сока от цитруса при зехтина и разбъркайте със сол, сушените листа от кориандър, черен пипер и чесън на прах. Заделете малко от сместа, а в по-голямата част оваляйте рибното филе (риба меч, риба тон, мерлуза или сьомга) и оставете за 1 час на хладно.
Пригответе си скарата и щом е останала на силна жар, се заемете със зеленчуците.
Обелете и нарежете лука на шайби или полукръг, моркова нарежете на много тънки листи на дълго, а тиквичката - по същият начин, но малко дебели ивици. Това може да направите с подходящо кухненско ренде или обикновена белачка за зеленчуци.
Подредете върху скарата и печете за кратко от двете страни. Извадете в плато и докато са топли, напръскайте със заделената смес от зехтин и лимонов сок с подправките. Може да си приготвите и повече от нея.
Маринованата риба нарежете на кубчета и нанижете на шишчета. Ако е бяла риба, тя се готви много бързо, така че и дървени, но по-дебели шишчета ще ви свършат работа. За риби, които изискват малко повече термична обработка, за всеки случай използвайте метални шишчета.
Сложете рибата на мястото на зеленчуците на скарата, като я почистите предварително и намазните леко.
Печете до приятен загар от двете страни. Готова е, когато загуби прозрачния си отенък.
Поднесете шишчетата върху канапе от печените зеленчуци или нанижете част от тях на самите шишчета.
Да вие сладко с тези рибни шишчета със зеленчуци на скара.
Коментари
исках да попитам, точно каква риба използвахте за шишчетата.