Начин на приготвяне
Турските кюфтета обикновено се правят с говеждо или агнешко месо. Каймата е силно подправена и получава ориенталско-пикантна нотка от канела, кимион и червен пипер.
Обикновено се приготвят на скара или пържени на тиган.
Обелете лука и чесъна и нарежете на фини кубчета. Измерете подправките.
Подправете каймата:
Смесете каймата добре с нарязаният лук и чесън, яйце, сол и подправки. Ако каймата е с много ниско съдържание на мазнини, добавете малко зехтин. Ако искате, можете да смесите малко галета.
Оформете телешките кюфтета. Вземете кайма с размер на топка за тенис на маса. Първо ги направете да са с еднаква големина и след това ги оформете или в кръгли кюфтета, или в плоски кюфтета, или в дълги кюфтета.
Тези, които ги пекат на скара, могат да ги сложат и на шишчета.
Вариант на скара: печете кюфтетата на скара, докато месото се сготви и има хубав цвят отвън.
Вариант за пържене в тигана: Загрейте тиган с малко олио и запържете кюфтетата на умерен огън, докато месото добие хубав кафеникав цвят отвън.
Добър апетит с моите телешки кюфтета по турски!