Начин на приготвяне
Подгответе зеленчуците за супата.
Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на едри парчета и се отделят потопени в студена вода (за да не почерняват)
В подходяща тенджера се загрява маслото и олио. В съда запържете и предварително пресованите на паста скилидки чесън. Запържете за около 2, 3 минути. Добавете брашното и разбъркайте. Внимавайте да не загори. Започнете да наливате на тънка струя зеленчуковия бульон.
Тук е времето да се добавят и парчетата картофи. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Намалете степента на котлона до средна и оставете чесновата супа да се готви около половин час. След което пасирайте до еднородна смес.
По желание добавете лютия червен пипер и поръсете с нарязания на ситно пресен копър.
Традиционно словашката чеснова супа се сервира с хрупкави крутони.