Начин на приготвяне
Предлагам ви истинска веганска рецепта на така обичаните сладки кошнички! За тези постни кошнички реших да ви дам и подходящата рецепта за крем, с който да ги напълните, защото е точно за този вид кошнички.
Започнете с приготвянето на тестото: В голяма купа смесете брашното от спелта, оризовото брашно, захарта, солта, ванилията, настърганата лимонова кора и содата за хляб. Оформете кладенче и изсипете зехтина в центъра.
Започнете да месите, като добавяте соевото мляко. Ако нямате проблеми с непоносимостта, можете да замените соевото мляко с краве мляко. Меси се на ръка, докато се получи гладко тесто. Оформете питка и я приберете в хладилника, за да си почине, увита в лист прозрачно фолио за половин час.
Докато тестото почива, пригответе крема. В тенджера смесете брашното, захарта и малко настъргана лимонова кора (около половин чаена лъжичка). Добавяйте студеното мляко по малко, като разбърквате с бъркалка, за да не се образуват бучки.
Когато получите гладка смес без бучки, добавете останалото мляко и сложете тенджерата на котлона, като продължавате да бъркате, докато кремът се сгъсти (това ще отнеме около 10-15 минути). След като кремът се сгъсти, свалете го от огъня и добавете ванилията. Покрийте крема с найлоново фолио и го оставете да се охлади.
Разточете 2/3 от тестото до дебелина около 5 мм, изрежете кръгчета малко по-големи от формичките ви за мъфини, опитайте височината, да е до половината на формичката, но ако искате и догоре. Ръбовете трябва да са добре долепени и направете малки резки в горната част на тестото, да са по-естетични и изравнени. Можете да ги изпечете заедно с крема или отделно.
Аз ги приготвям и по двата варианта. Ако ги печете заедно с крема, изсипете крема, като го разнесете с лъжица. Добавете плодове по избор или прескочете тази стъпка. Печете във фурната на 180 градуса за около 25-30 минути. Извадете ги, когато леко порозовеят!
След като са готви, оставете ги да се охладят и украсете по ваш вкус дори можете само да поръсете с пудра захар и да се насладете на кошничките! Брашното от спелта можете да замените с обикновено, но оризовото не ви съветвам да променяте.
Постните сладки кошнички са готови.