Тракийска бобена каша

Иван КацаровИван Кацаров
Чирак
59
943
198
138
20/10/2020
"Тракийска бобена каша - традиционна родна рецепта, която другите могат само да копират, но пак няма да е толкова вкусна"
Приготвяне15 мин.
Готвене120 мин.
Общо135 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо393
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е много стара и е от пловдивското село Труд и там обикновено я наричат бял фасул на каша или мачкан боб.

1. Бобът се накисва от предишната вечер във вода.

2. На сутринта бобът се измива на течаща вода и се слага в тенджера със СТУДЕНА вода да се вари. Не се слага сол, не се слага сода. Само боб и студена вода!

3. Бобът се вари 10 минути след като водата е завряла и след това се прецежда, за да се изхвърли „пръдливата“ вода.

4. Налива се гореща вода (баба слагаше и втора тенджера на печката да се топли вода) и след като заври, се изчакват 20 минути и отново се прецежда, за да се изхвърли „пръдливата вода“.

5. Налива се отново гореща вода, слага се един дафинов лист и бобът се вари до готовност, като НЕ се добавя сол. Към края на варенето, за кратко във врящата вода се пускат и сухите червени чушки.

Когато бобът е сварен, се отцежда, но се запазват 300 - 400 мл от водата.

6. Празът се нарязва на ситно и се задушава с малко мазнина в друга тенджера, като към него се прибавят останалите два дафинови листа.

7. Когато празът е омекнал, се прибавя отделената вода от боба, самият сварен боб и остърганата с нож месеста част на чушките, както и сминдухът. Разбърква се всичко и се оставя да къкри 5-10 минути.

8. След това бобът се намачква, но не съвсем до пюре, защото трябва да има по-едри парченца.

9. Слагат се счуканите орехи, всичко се разбърква и се сваля от огъня.

10. Сервира се, като се поръсва с натрошена суха люта чушка (и понеже моите още не са готови, аз поръсих с лют червен пипер и малко див лук за разкош). Сервира се с туршия, в моя случай с попска туршия, за която вече съм публикувал рецепта тук в gotvach.bg.

Сега да не си помислите, че всеки път се занимавам да кисна боб и да го варя и да му изхвърлям две води? ! Вземам варен боб консерва и спестявам време. Директно започвам рецептата за кашата със задушаване на праза с дафиновия лист, поле слагам малко вряла вода от каната (в тази вода първо съм накиснал сухите чушки за малко), добавям боба, мачкам всичко, слагам сминдух, сол и орехи и за 20 минути максимум всичко е готово.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ...

В грузинската кухня има рецепта за боб в гърне (Лобио нигвзит), която е поразително близка до тракийския мачкан боб или тракийската бобена каша. Скоро ще публикувам и нея.

Гевгир за ориз, боб, леща и киноа-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Гевгир за ориз, боб, леща и киноа
4.60 лв.
3.54 лв.
Виж ››

Гевгирът за ориз може да се ползва за миене и на други зърнени или бобови култури. Има удобна дръжка и интересна форма. Гевгирът би бил чудесно допълнение към колекцията ви от готварски съдове.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар