Начин на приготвяне
Празът се почиства от външните листа и се нарязва на ситно.
В тиган се загряват 3 с. л. олио, изсипва се нарязаният праз, посолява се с малко сол и смления синап, добавят се няколко супени лъжици вода, разбърква се и се похлупва с капак, за да се задуши за около 10 минути на слаб котлон.
Печурките се нарязват на ситно и се запържват в друг по-дълбок тиган с 1 - 2 с. л. олио. Щом станат златисто-кафяви, се добавят нарязаните на ситно печени чушки. Доматеното пюре се разтваря в малко топла вода и се налива при задушените печурки.
Прибавя се каймата и се пържи на умерен котлон, като се бърка непрекъснато, докато стане на трохи. Овкусява се със сол, червен и черен пипер.
В тава се разпределя половината от месната плънка. Отгоре се покрива с половината от задушения праз, след отново се покрива с останалата месна плънка и се завършва с останалата половина от задушения праз.
За заливката в купа се смесват киселото мляко и яйцата, поръсват се със сол и семена от фенел и се разбъркват до хомогенна смес.
Заливката се разпределя равномерно върху мусаката.
Отгоре се поръсва с нарязания на ситно магданоз и с настъргания кашкавал и се пече около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Тракийската Мусака е готова.
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и рецептите ни за мусака с тиквички и мусака с патладжан.