Тракийска Мусака

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Тракийска Мусака1 / 2
12/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • праз - 500 г
  • печурки - 100 г
  • чушки - 100 г печени
  • синап - 1 ч.л. смлян
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • кайма - 500 г смес
  • за заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • семена от фенел - 2 ч.л.
  • магданоз - 1/4 връзка
  • кашкавал - 100 г
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • черен пипер
  • сол на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празът се почиства от външните листа и се нарязва на ситно.

В тиган се загряват 3 с. л. олио, изсипва се нарязаният праз, посолява се с малко сол и смления синап, добавят се няколко супени лъжици вода, разбърква се и се похлупва с капак, за да се задуши за около 10 минути на слаб котлон.

Печурките се нарязват на ситно и се запържват в друг по-дълбок тиган с 1 - 2 с. л. олио. Щом станат златисто-кафяви, се добавят нарязаните на ситно печени чушки. Доматеното пюре се разтваря в малко топла вода и се налива при задушените печурки.

Прибавя се каймата и се пържи на умерен котлон, като се бърка непрекъснато, докато стане на трохи. Овкусява се със сол, червен и черен пипер.

В тава се разпределя половината от месната плънка. Отгоре се покрива с половината от задушения праз, след отново се покрива с останалата месна плънка и се завършва с останалата половина от задушения праз.

За заливката в купа се смесват киселото мляко и яйцата, поръсват се със сол и семена от фенел и се разбъркват до хомогенна смес.

Заливката се разпределя равномерно върху мусаката.

Отгоре се поръсва с нарязания на ситно магданоз и с настъргания кашкавал и се пече около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Тракийската Мусака е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: