Начин на приготвяне
Рецептата за Тракийска пилешка каша е от Пловдивското село Труд.
В тенджера със студена вода се поставят 1 скилидка смачкан с ножа чесън, зърната черен пипер, дафинов лист, дръжките от магданоз, морковите, пащърнакът, целината и стръка праз, нарязани на едро. Към тях се добавя и месото (аз използвах 1 пилешко бутче и малко пилешки гърди), похлупва се и се оставя на силен огън да заври.
Когато заври изключваме на тих огън и оставяме да къкри до сваряване на месото. Добре е месото да бъде с кожа, която дава много вкус на бульона.
Когато месото се свари, се изважда да се охлади, кожата се отстранява, а месото се разкъсва на конци.
Бульонът се прецежда, а морковите, пащърнака и целината се изваждат в чиния и докато са топли, се намачкват с вилица, а след това се връщат в бульона.
Изхвърлят се само празът, дръжките от магданоза, дафиновият лист и зърната черен пипер – те вече са отдали своя аромат.
В тенджера се разтопява маслото и към него се добавя брашното. Разбърква се непрекъснато и се изчаква 2-3 минутки, за да се запържи до леко златисто.
Добавя се червен пипер към брашното, разбърква се енергично и се налива цялото количество бульон. Трябва да се действа бързо, за да не прегори червеният пипер и пилешката каша да горчи.
Разбърква се всичко, докато се разтвори брашното и се получи гладка каша.
Огънят се редуцира, връща се накъсаното месо в кашата, добавя се счукан в хаванче чесън с 1 ч.л. сол. При счукването на чесъна със солта се освобождават много по-добре ароматите му, отколкото ако е смачкан с преса. Оставя се всичко да къкри 10 мин на тих огън.
Селската каша се сваля от огъня, поръсва се със ситно нарязан пресен магданоз, разбърква се, опитва се на сол и при нужда се добавя още.
При поднасяне на селската гозба може да се поръси с прясно смлян черен пипер и да се подправи с оцет по желание.
Сполай Ви и да Ви е вкусно!