Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Каши»Бобена каша с наденица

Бобена каша с наденица

Бобена каша с наденица
Снимка: Радомира Михайлова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5-6

Необходими Продукти

  • боб - 500 г зрял
  • наденица - 1 - 2 парчета (около 350 г)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 среден
  • домати - 1 бр.
  • джоджен - 1 щипка
  • чубрица - 1 щипка
  • сол - 2 - 3 щипки
  • черен пипер - 1 щипка
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - около 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кипвате си боба, след което го оттегляте от котлона и му слагате 1-2 с.л. сода за хляб. Разбърквате и оставяте за малко да подейства.

След което изхвърляте водата и започвате да разтривате между пръстите си зърната, за да се отделят от люспите си. Чрез няколко поредни изплаквания (люспите изплуват нагоре) изчиствате боба от всички люспи.

Нарежете си лука, моркова и домата на ситно и ги сложете при боба, залейте с гореща вода и оставете да заври - прибавяте наденицата, нарязана на парченца, и оставяте на тих огън до разпад на бобените зърна.

Става като каша. След това оттегляте от огъня, правите си запръжка и добавяте подправките.

Наденицата, която използвах, беше сръбска и се получи много добра комбинация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: