Начин на приготвяне
Рецептата е много стара и е от пловдивското село Труд и там обикновено я наричат бял фасул на каша или мачкан боб.
1. Бобът се накисва от предишната вечер във вода.
2. На сутринта бобът се измива на течаща вода и се слага в тенджера със СТУДЕНА вода да се вари. Не се слага сол, не се слага сода. Само боб и студена вода!
3. Бобът се вари 10 минути след като водата е завряла и след това се прецежда, за да се изхвърли „пръдливата“ вода.
4. Налива се гореща вода (баба слагаше и втора тенджера на печката да се топли вода) и след като заври, се изчакват 20 минути и отново се прецежда, за да се изхвърли „пръдливата вода“.
5. Налива се отново гореща вода, слага се един дафинов лист и бобът се вари до готовност, като НЕ се добавя сол. Към края на варенето, за кратко във врящата вода се пускат и сухите червени чушки.
Когато бобът е сварен, се отцежда, но се запазват 300 - 400 мл от водата.
6. Празът се нарязва на ситно и се задушава с малко мазнина в друга тенджера, като към него се прибавят останалите два дафинови листа.
7. Когато празът е омекнал, се прибавя отделената вода от боба, самият сварен боб и остърганата с нож месеста част на чушките, както и сминдухът. Разбърква се всичко и се оставя да къкри 5-10 минути.
8. След това бобът се намачква, но не съвсем до пюре, защото трябва да има по-едри парченца.
9. Слагат се счуканите орехи, всичко се разбърква и се сваля от огъня.
10. Сервира се, като се поръсва с натрошена суха люта чушка (и понеже моите още не са готови, аз поръсих с лют червен пипер и малко див лук за разкош). Сервира се с туршия, в моя случай с попска туршия, за която вече съм публикувал рецепта.
Сега да не си помислите, че всеки път се занимавам да кисна боб и да го варя и да му изхвърлям две води? ! Вземам варен боб консерва и спестявам време. Директно започвам рецептата за кашата със задушаване на праза с дафиновия лист, поле слагам малко вряла вода от каната (в тази вода първо съм накиснал сухите чушки за малко), добавям боба, мачкам всичко, слагам сминдух, сол и орехи и за 20 минути максимум всичко е готово.
ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ...
В грузинската кухня има рецепта за боб в гърне (Лобио нигвзит), която е поразително близка до тракийския мачкан боб или тракийската бобена каша. Скоро ще публикувам и нея.