Начин на приготвяне
Слагаме на котлона голяма тенджера с вода. Към нея добавяме сол и лимонена киселина.
Изчакваме водата да заври и слагаме зелката.
Оставяме я във врящата вода, докато листата омекнат и променят цвета си. След това я оставяме да изстине, за да може да отделим листата.
За да приготвим плънката за сармите, слагаме 300 мл вода в тенджера и изсипваме ориза.
Варим ориза, докато попие почти всичката вода.
След това сваляме от огъня и добавяме ситно нарязаните лук и чушка, чубрица, сол, червен пипер.
Последни към ориза прибавяме олиото и каймата. Разбъркваме хубаво плънката, така че оризът и каймата да се разпределят равномерно навсякъде.
Започваме да навиваме сармите, като слагаме по около 1 супена лъжица плънка във всяко листо и загъваме от четирите страни.
Подреждаме сармите в тенджера и покриваме с вода. Варим на силен огън, докато заврат и след това варим на бавен огън около 1 час.
Моите сарми с прясно зеле са много вкусни!