Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Френски хляб с квас

Френски хляб с квас

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Френски хляб с квас3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
480 мин.
Общо
600 мин.
Порции
8
"Забравили сте да купите хляб - на ваше място нарочно нямаше да вземем, защото имаме чудна рецепта за френски хляб, която трябва да се изпробва"

Необходими Продукти

  • домашен квас - 60 г
  • лимецово брашно - 120 г /за вторичен квас/ + 600 г
  • топла вода - 130 г /за вторичен квас/ + 300 г
  • морска сол - 1 1/2 ч.л.
  • зехтин pomace
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Домашният квас се разбърква с топлата вода за вторичен квас до получаване на хомогенна смес.

Прибавя се брашното за вторичен квас и се разбърква много добре до пълното разтваряне на брашното.

Купата се завива с фолио, което се надупчва, за да влиза въздух.

Оставя се за 4 часа, докато шупне и се появят балончета в сместа.

След като шупне, се прибавя останалата топла вода.

Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.

Останалото брашно се слага в купа, в която ще се разбърква.

Прибавя се морската сол и се разбърква много добре.

В средата се прави кладенче, в което се изсипва сместа.

Омесва се меко тесто с дървена лъжица.

Тестото се оставя да си почине.

След 15 мин се разбърква, като се прегъва като плик.

Тестото за този хляб с квас се оставя да престои 15 мин и отново се разбърква, като се прегъва като плик.

Това се повтаря три пъти, след което тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса за 3 ч.

След като втаса, тестото се изсипва на набрашнена повърхност и се оформя топка с помощта на дървена шпатула.

След като се оформи на топка, тестото се слага в предварително намазана със зехтин тенджера с капак.

Тестото се оставя да престои под капак 30 мин.

Поръсва се с брашно и се разрязва с нож.

След това се слага да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 мин под капак.

След 30 мин капакът се премахва и френският хляб с квас се пече 30 мин на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: