Начин на приготвяне
Квасът се съхранява в хладилник и се ''събужда'' по следния начин:
налива се в стъклена купа, прибавя се солта, захарта и бялото брашно. Разбърква се с дървена бъркалка и се покрива със стреч фолио.
След час-час и половина започва да прави мехурчета. Разбърква се и започва добавянето на тъмното брашно, докато се измеси средно твърдо хлебно тесто. Намазва се с олио и отново се покрива с фолиото.
Втасва около 3 часа в зависимост от температурата. След като втаса, се оформят хлебчета (без много мачкане) и се слагат в намаслени формички. Втасва 30-40 мин. Поръсва се с брашно и се пече 25-30 мин. на 200 градуса.
След първото втасване може да се отдели от кашичката в бурканче от детска храна. Прибира се в хладилника и така до следващото месене.
Хлябът с домашен квас е много вкусен - има леко кисел вкус и не се съхранява в найлон, а завит в кърпа.