Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с домашен квас

Хляб с домашен квас

ДеницаДеница
Новак
139414
Хляб с домашен квас
Снимка: Деница
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Опитате ли го веднъж, повече няма да погледнете към щанда с хляб в магазина."

Необходими Продукти

  • квас - 1 бурканче от детска храна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • брашно - около 600 г тъмно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Квасът се съхранява в хладилник и се ''събужда'' по следния начин:

налива се в стъклена купа, прибавя се солта, захарта и бялото брашно. Разбърква се с дървена бъркалка и се покрива със стреч фолио.

След час-час и половина започва да прави мехурчета. Разбърква се и започва добавянето на тъмното брашно, докато се измеси средно твърдо хлебно тесто. Намазва се с олио и отново се покрива с фолиото.

Втасва около 3 часа в зависимост от температурата. След като втаса, се оформят хлебчета (без много мачкане) и се слагат в намаслени формички. Втасва 30-40 мин. Поръсва се с брашно и се пече 25-30 мин. на 200 градуса.

След първото втасване може да се отдели от кашичката в бурканче от детска храна. Прибира се в хладилника и така до следващото месене.

Хлябът с домашен квас е много вкусен - има леко кисел вкус и не се съхранява в найлон, а завит в кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: