Начин на приготвяне
За приготвянето на домашен квас ще трябва да смесите 4-5 с.л. брашно със същото количество брашно. Сипете в буркан без да затваряте плътно, за да влиза въздух. Оставете за ден. Ако го правите през зимата, покрийте, за да бъде топло.
Захранете с още 2 с.л. брашно и пак вода. Хубаво е квасът да се подхранва всеки ден, докато накрая видите как е шупнал и се е повдигнал, напълвайки буркана.
За приготвянето на хляба с квас захранете и изчакайте да се активира. Отделете 60 г от него, другото приберете в хладилник за следващ път, когато ви потрябва.
Пресейте брашното в голяма купа, сипете топлата вода и разбъркайте. Оставете за час, добавете захарта и кваса. Добавете солта в брашното.
Замесете еластично хлебно тесто. Оставете да втаса няколко часа и оформете. Може да оставите за 7-8 часа или за нощта.
Направете няколко разреза върху вкусния домашен хляб и печете на 200 градуса до златисто.
Покрийте с кърпа, щом хлябът с жив квас бъде готов.