Начин на приготвяне
В 200 мл вода се слага 100 мл олио и се слага да заври. Към тях се приготвя 1 ч.ч. брашно при непрекъснато бъркане.
Щом стане хомогенна смес, се отстранява от котлона и се оставя да се охлади.
Едно по едно се добавя 4 яйца и се бъркат, докато стегне гладко парено тесто.
След което в намазнена тавичка се слагат по 1 ч.л. от сместа и се пече в умерена фурна до зачервяване
Приготвяне на крема:
700 мл прясно мляко се слага да заври. Към него се добавят предварително разбитите яйца, захарта, брашно, ванилия и останалото мляко.
Бърка се, докато сместа стане гладка и с гъстота на боза. Свали се от котлона кремът за еклери. Добавя се 50 г масло и се бърка, докато е топло.
Кремът се пълни в еклерите с шприц или чист голяма спринцовка.
При печене еклерите бухват и в тях се образуват кухини, в които да се вкара кремът.
Ако кухина няма, то може еклерът да се разреже с нож и да се напълни с крем.
Може домашните еклери с лек ванилов крем да се поръсят с пудра захар.
Коментари