Начин на приготвяне
Всички продукти е добре да са със стайна температура.
Пресейте брашното и направете кладенче.
Прибавете към киселото мляко содата и разбъркайте. Оставете за минута-две.
Натрошете сиренето, а кашкавала нарежете на дребни кубчета.
Прибавете към брашното всички продукти без маслото и замесете меко, почти лепнещо тесто.
С набрашнени ръце късайте от тестото и оформете малки топчета.
Подредете ги в тава, предварително застлана с хартия за печене.
В средата на всяка малка питка направете с пръст малка дупчица и сложете в нея по парче масло.
Поръсете содените питки с шарена сол и оставете за 10-15 минути. През това време загрейте фурната.
Печете на 180 градуса с вентилатор за около 30-35 минути до хубав, златист загар.
Страхотни, пухкави и ароматни содени питки със сирене и кашкавал, подходящи за закуска.