Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Разядки»Салса от зелени домати (Salsa Verde)

Салса от зелени домати (Salsa Verde)

Салса от зелени домати (Salsa Verde)
Снимка: Потребител#241258
1 / 5
29/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
"Невероятно апетитна салса от зелени домати, подходяща за гарнитура към месо и риба, а защо не и вкусно допълнение към домашна тортила"

Необходими Продукти

  • зелени домати - 6 бр.
  • зелени пиперки - 2 бр.
  • люти чушки - 2 бр. Халапеньо
  • чесън - 5 - 6 скилидки + още 2 допълнително
  • лук - 1 не много голяма глава
  • захар - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • кориандър - 1/2 ч.л. смлян на зърна
  • сол - на вкус
  • магданоз - обилно количество
  • лайм - или лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оригиналната рецепта на Салса Верде е мексиканска и за нея се използва томатило, което е вид физалис (Томатило Amarylla) с малки зелени плодове, който се използва много в мексиканската кухня. Разбира се, аз не разполагам с томатило, но успешно го замених със зелени домати.

Има и европейски вариант на Салса Верде, но той изисква доста по-специфични продукти като каперси, аншоа и т.н.

Наредете измитите и подсушени зеленцуци в тава, покрита с алуминиево фолио или хартия за печене. Доматите цепнете леко откъм гладката част, обелете най-горната люспа на лука, чесъна обаче не белете (оставете си две скилидки), двата вида чушки също оставете с дръжките и семената, така стават по-ароматни. Запечете ги в силна фурна, докато кожицата на доматите покафенее и лука омекне. Чесъна изкарайте по-рано, не го оставяйте да изсъхне, пиперките също, ако прецените че са се опекли.

Оставете зеленчуците да се охладят. Отстранете внимателно кожичката на доматите, обелете и почистете пиперките от семената, ако сте любител на пикантната храна /като мен/, оставете лютите чушки (ако разполагате с Халапеньо, използвайте тях за по-автентичен мексикански вкус) със семената, лука и чесъна също обелете. Накълцайте всички зеленчуци на ситно или смелете в блендер за кратко, но не трябва да придобиват консистенция на пюре.

Пресовайте двете заделени скилидки чесън и добавете и тях. Ако не искате толкова интензивен чеснов вкус, може да не ги слагате. Вкусът и ароматът на печения чесън е доста по-мек.

Подправете и добавете на вкус солта и лимоновия сок. Поръсете обилно с накълцан магданоз.

Тази пикантна разядка е много подходяща гарнитура за печено на скара месо, студени меса, риба. Идеално допълнение за тортили и такоси. Аз си хапвах върху филийка пълнозърнест хляб, в компанията на няколко хубави маслинки и чаша вино.

В някои от вариантите на Salsa Verde присъства и зехтин в съставките. Няма да сгрешите, ако сложите, но аз ви препоръчвам да не го правите.

Салса Верде е пикантна, но има нежна и ефирна консистенция именно защото няма мазнина, ядки и млечни продукти.

Като престои няколко часа, се отделя течност, която не отстранявайте. В нея са изтекли вкусът и ароматът на подправките, за това просто разбъркайте до хомогенизиране на консистенцията на салсата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: