Начин на приготвяне
Оригиналната рецепта на Салса Верде е мексиканска и за нея се използва томатило, което е вид физалис (Томатило Amarylla) с малки зелени плодове, който се използва много в мексиканската кухня. Разбира се, аз не разполагам с томатило, но успешно го замених със зелени домати.
Има и европейски вариант на Салса Верде, но той изисква доста по-специфични продукти като каперси, аншоа и т.н.
Наредете измитите и подсушени зеленцуци в тава, покрита с алуминиево фолио или хартия за печене. Доматите цепнете леко откъм гладката част, обелете най-горната люспа на лука, чесъна обаче не белете (оставете си две скилидки), двата вида чушки също оставете с дръжките и семената, така стават по-ароматни. Запечете ги в силна фурна, докато кожицата на доматите покафенее и лука омекне. Чесъна изкарайте по-рано, не го оставяйте да изсъхне, пиперките също, ако прецените че са се опекли.
Оставете зеленчуците да се охладят. Отстранете внимателно кожичката на доматите, обелете и почистете пиперките от семената, ако сте любител на пикантната храна /като мен/, оставете лютите чушки (ако разполагате с Халапеньо, използвайте тях за по-автентичен мексикански вкус) със семената, лука и чесъна също обелете. Накълцайте всички зеленчуци на ситно или смелете в блендер за кратко, но не трябва да придобиват консистенция на пюре.
Пресовайте двете заделени скилидки чесън и добавете и тях. Ако не искате толкова интензивен чеснов вкус, може да не ги слагате. Вкусът и ароматът на печения чесън е доста по-мек.
Подправете и добавете на вкус солта и лимоновия сок. Поръсете обилно с накълцан магданоз.
Тази пикантна разядка е много подходяща гарнитура за печено на скара месо, студени меса, риба. Идеално допълнение за тортили и такоси. Аз си хапвах върху филийка пълнозърнест хляб, в компанията на няколко хубави маслинки и чаша вино.
В някои от вариантите на Salsa Verde присъства и зехтин в съставките. Няма да сгрешите, ако сложите, но аз ви препоръчвам да не го правите.
Салса Верде е пикантна, но има нежна и ефирна консистенция именно защото няма мазнина, ядки и млечни продукти.
Като престои няколко часа, се отделя течност, която не отстранявайте. В нея са изтекли вкусът и ароматът на подправките, за това просто разбъркайте до хомогенизиране на консистенцията на салсата.