Начин на приготвяне
Тази рецепта беше импулсивна. Просто съчетах от множество рецепти с тесто и спанак един вит тутманик със спанак.
Заслужава си да опитате!
Пресявате брашното в купа.
Оставете си около 100 грама на една страна, ако е необходимо при месенето в зависимост от брашното, което използвате и количеството течност. Трябва да внимаваме, да не забравяме, че брашно се добавя към лепкавото тесто, но течност не можем да добавим към прекалено твърдото тесто.
Към брашното добавете солта и разбърквате да се смесят.
Направете си кладенче.
Разтворете маята в топлото мляко и изсипете в кладенчето. Добавете съвсем малко от брашното към маята. Завийте купата с чиста кухненска кърпа и поставете във фурната на 50 градуса на отворена вратата. Така ще втаса маята за около 10 минути.
Разбъркайте останалото прясно мляко с двете яйца и белтъка от третото яйце. Добавете 50 мл олио и разбийте леко да се смесят.
Започнете да разбърквате маята с дървена лъжица и да добавяте на тънка струйка яйчената смес, като едновременно с това смесвате по малко от брашното.
Така разбърквате до усвояване на цялата яйчена смес.
Добавяйте и брашно до пълното му усвояване и получаване на топка от тесто.
Продължете да месите на ръка и да добавяте още брашно до получаването на нелепнещо, но меко тесто.
Покрийте тестото нашия пухкав тутманик с кърпа и оставете във фурната на отворена врата, на 50 градуса за около 30 минути, да удвои обема си.
Докато тестото втасва, измийте спанака, отцедете го и го нарежете на едро.
В тенджерка загрейте около 2 с.л. олио и задушете спанака за кратко, докато омекне.
Отделете на една страна да изстине и го смесете с натрошеното сирене. Разточете втасалото тесто на една кора с размер 50 х 40 см.
Намазвате с останалото олио и със спаначената смес, като оставяте от всички страни около 2 см свободни от плънка.
Разрежете от двете страни рулото и навийте леко по дължината.
Поставете в тавичка, застлана с хартия. Тук можете да решите да оставите да втаса още един път или да изпечете веднага и двата варианта са успешни в рецептата ми.
Намажете с разбития жълтък и сложете чудния вит тутманик със сирене и спанак във фурната да се изпече на 175 градуса.
Да вие сладко !