Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Вит тутманик със заливка

Вит тутманик със заливка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Вит тутманик със заливка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
06/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Не се чудете защо вития тутманик има заливка, ами я направете, защото с нея той е още по-вкусен и мекичък"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г + за доомесване
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 50 мл. + за намазване
  • вода - 100 мл
  • мая - 15 г жива
  • свинска мас - 50 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • овче сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтварят в леко затоплената вода. Покриват се и се оставят за 10 минути.

Брашното се пресява със солта и в средата се прави кладенче, в което се сипва олиото, киселото мляко на стайна температура и едното яйце плюс белтъка на второто.

Омесва се гладко и еластично тесто, като се поръсва брашно, колкото е необходимо, докато спре да лепне по пръстите и плота. Не се прекалява с брашното, за да не става тестото твърдо.

Оставя се да втаса в намазнена купа, покрита с влажна чиста кърпа, около 1 час.

Бухналото тесто се премесва за минута и де оставя да почине 5 -10 минути, за да се отпусне. Разделя се на 5-6 равни части. Всяка от тях се разточва на тънка кора, маже се обилно с мас и върху нея се разпределя натрошено сирене. Ако нямате овче, разбира се може и краве.

Корите се навиват, по желание се усукват и се завиват под форма на охлюв в намазнена или покрита с хартия за печене тава. При мен диаметърът на тавата е 28 см.

Оформеният вит тутманик се оставя да втаса отново за около час или докато бухне.

От жълтъка, прясното мляко, щипка сол и малко олио се приготвя заливка. По желание може да се добави и втори жълтък към заливката. С нея първо се намазва тутманикът, за да сме сигурни, че навсякъде ще бъде покрит, после с остатъка се полива и разклаща внимателно, в никакъв случай рязко.

Фурната се включва да загреее до 180 градуса, а решетката се позиционира на едно ниво под средното.

През това време тутманикът ще си поеме от заливката.

Печете вития тутманик със заливка до златисто около 35 минути и се поднася все още леко топъл.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: