Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Пикантни лозови сарми със сос

Пикантни лозови сарми със сос

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7721k5
Пикантни лозови сарми със сос
Снимка: AneliaStefanova
1 / 4
01/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"В сезона на сармичките рецептата за пикантни в сос ни е една от любимите, вероятно и при вас ще бъде така, щом ги опитате"

Необходими Продукти

  • лозови листа - консервирани
  • кайма - 500 г свинска
  • ориз - 200 г
  • лук - 2 глави
  • домати - 250 г от консерва
  • чубрица - 1 с.л.
  • джоджен - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • лют червен пипер - 1/2 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 с.л. равна
  • За соса
  • майонеза - 100 г
  • кисело мляко - 400 г
  • джоджен - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • картофи - 1 бр.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвим плънката за сармите, в тенджера слагаме 500 мл вода да заври.

Към нея прибавяме ориза, намаляваме степента на котлона и изчакваме, докато оризът поеме течността.

Към полусварения ориз прибавяме доматите и ситно нарязаният лук. Овкусяваме със сухите подправки и сваляме от котлона.

Към оризовата смес добавяме каймата и хубаво разбъркваме с дървена лъжица, докато каймата се раздроби.

Навиваме сармите, като слагаме върху всеки лозов лист по една супена лъжица от плънката, сгъваме двата странични края и навиваме на руло.

Подреждаме готовите сарми в тенджера и затискаме с чиния отгоре.

Покриваме ги с вода и прибавяме олио. Варим сармичките около 1 час на средна степен.

За да приготвим соса за сармите, пасираме един сварен картоф заедно с джоджена и майонезата.

Прибавяме киселото мляко и лимоновия сок и с лъжица разбъркваме соса. Посоляваме на вкус.

Готови се да сервираме пикантните лозови сарми със сос!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: