Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Пирожки»Пирожки с яйце и зелен лук

Пирожки с яйце и зелен лук

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Пирожки с яйце и зелен лук
Снимка: Аника Войт
1 / 4
05/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
20
"Апетитни пирожки със зелен чук - ако до този момент не сте ги опитвали, да знаете, че са причина да останете да хапнете у дома"

Необходими Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1 пакетче на гранули
  • брашно - около 700 г
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 100 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - щипка
  • ЗА ПЛЪНКА
  • яйца - 2 бр.
  • зелен лук - 1/2 връзка
  • сирене - 150 г
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете една чаена чаша прясно мляко, до приятно топла (не гореща) температура. В нея разбъркайте 3-4 супени лъжици брашно, шипка захар и добавете маята. Разбъркайте кашата, покрийте и оставете на топло за около 30 минути.

През това време пресейте брашно в тава, напатвате по средата му малко кладенче. В него счукайте две яйца, добавете разтопеното масло и 1/4 ч.л сол. Внимателно добавете и активираната мая. Започнете да разбърквате, като постепенно добавяте и останалото количество прясно мляко.

Омесете тесто, което трябва да е меко, незалапващо по ръцете ви. Ако се нуждаете, добавете още малко брашно.

Поставете тестото в чист леко намаслен съд, покрийте го и оставете за втасване за нови 30 минути.

През това време пригответе плънката. Измийте и накълцайте на много ситно лука. Сложете го в купа и прибавете яйцата и натрошеното сирене.

Вземете тестото и го разточете. С помощта на ринг изрежете кръгове. В единия край на всеки от тях добавете по супена лъжица от плънката. Затворете кръговете и затиснете добре кранчетата му.

Подредете домашните пирожки в предварително застлана с хартия за пече тава. Намажете ги с разбития жълтък и поръсете с малко сусам.

Сложете пирожките с яйце и зелен лук в студена фурна, включете я на 200 градуса и печете до златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: