Начин на приготвяне
Стоплете една чаена чаша прясно мляко, до приятно топла (не гореща) температура. В нея разбъркайте 3-4 супени лъжици брашно, шипка захар и добавете маята. Разбъркайте кашата, покрийте и оставете на топло за около 30 минути.
През това време пресейте брашно в тава, напатвате по средата му малко кладенче. В него счукайте две яйца, добавете разтопеното масло и 1/4 ч.л сол. Внимателно добавете и активираната мая. Започнете да разбърквате, като постепенно добавяте и останалото количество прясно мляко.
Омесете тесто, което трябва да е меко, незалапващо по ръцете ви. Ако се нуждаете, добавете още малко брашно.
Поставете тестото в чист леко намаслен съд, покрийте го и оставете за втасване за нови 30 минути.
През това време пригответе плънката. Измийте и накълцайте на много ситно лука. Сложете го в купа и прибавете яйцата и натрошеното сирене.
Вземете тестото и го разточете. С помощта на ринг изрежете кръгове. В единия край на всеки от тях добавете по супена лъжица от плънката. Затворете кръговете и затиснете добре кранчетата му.
Подредете домашните пирожки в предварително застлана с хартия за пече тава. Намажете ги с разбития жълтък и поръсете с малко сусам.
Сложете пирожките с яйце и зелен лук в студена фурна, включете я на 200 градуса и печете до златиста коричка.