Начин на приготвяне
Първо, приготвяме пандишпановите блатове, като разделяме жълтъците от белтъците.
Жълтъците разбиваме със захарта за 3-4 минути. Към тях добавяме солта, ванилията и разбитите предварително на сняг белтъци. Разбъркваме леко на ръка и постепенно добавяме брашното лъжица по лъжица, като продължаваме да разбъркваме.
Изсипваме сместа в три еднакви тавички, които предварително сме покрили с хартия за печене. Ако не разполагате с три еднакви тавички, изпечете трите блата последователно в една.
Печем блатовете на 200 градуса за по 10-12 минути. Важно е да внимаваме да не ги препечем. Отделяме готовите и вече изстинали блатове от хартията.
За сиропа кипваме водата и захарта на котлона и варим около 10 минути.
За крема разбиваме сметаната със захарта и ванилията, добавяме маскарпонето наведнъж и разбиваме за още 2 минути.
Поставяме един блат на основа, сиропираме го равномерно с 1-2 лъжици от сиропа, намазваме го обилно с 1/3 от крема, отгоре с малка лъжичка поставяме на няколко места от ягодовото желе, поставяме втори блат, сиропираме, намазваме с крем, поставяме желе, след това поставяме последния блат, сиропираме и небрежно отгоре поставяме крем в средата, като просто сипваме с лъжица.
Не намазваме сметановата торта с крем по периферията и отстрани, така изглежда домашна и небрежна, но много симпатична. Украсяваме с ягодово желе и настъргваме белия шоколад отгоре.
Прибираме в хладилника за 2-3 часа и нашата домашна пандишпанова торта с ягодово желе и бял шоколад е готова да бъде разрязана и сервирана.