Начин на приготвяне
Затоплете млякото до леко топло температура. В него разбъркайте няколко лъжички брашно и маята. Получената каша оставете настрани, като покриете съда с домакинска кърпа.
Брашното пресейте и сложете най-удобно в тава. В средата направете дупка (кладенче) и в него сложете едно яйце, сол, захар и предварително разтопеното масло. Прибавете също и втасалата мая. Започнете да разбърквате, като постепенно взимате от брашното. Ако в началото разбърквате в вилица, то към края задължително размесете тестото с ръце.
Получава се меко, еластично тесто. То не трябва да залепва по ръцете ви. Ако е така, означава, че се нуждае от още малко брашно. Полученото тесто сложете в намаслена купа, покрийте с кърпа и приберете на топло да втасва минимум един час.
През това време направете и крема за пирожките. Разтворете пакетчето пудинг според указанията на опаковката. Може да използвате както пудинг, така и обикновено десертно нишесте в вкус по ваш избор.
Загрейте млякото и сложете да се сгъстява нишестето. Добавете захарта, маслото и ванилията. Бъркайте до получаване на гъст крем. Щом е готов кремът, покрийте го с фолио и оставете настрани да изстине.
Готовото тесто разточете на тънък лист. Изрежете от него рингове с диаметър около 10 см. Във всеки кръг сложете по една супена лъжица от крема. Затворете внимателно и притиснете от всякъде краищата.
Подредете пирожките в тава, която предварително сте застлали с хартия за печене. Намажете ги с разбит жълтък и поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса да се пекат. Печете около 40 минути или до зачервяване.
Още топли печените пирожки с крем поръсете с пудра захар.