Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Сладкиш с ябълки, просо и бадеми

Сладкиш с ябълки, просо и бадеми

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладкиш с ябълки, просо и бадеми
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
08/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Не сте очаквали да намерите приложение на просото в ябълков сладкиш, нали - пак заповядайте"

Необходими Продукти

  • ябълки - 4 бр. (500 г грамаж на обелени и почистени)
  • лимони - 1/2 сока, прясно изцеден
  • бадеми - 100 г смлени + 50 г филирани
  • просо - 5 с.л. зрънца
  • яйца - 4 бр. XL
  • дулсе де лече - 2 с.л. (около 40 г)
  • кафява захар - 90 г + за поръсване
  • брашно - 110 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • олио - 110 г
  • сладко от ябълки и дюли - 5 - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта и към тях добавяйте при непрестанно разбиване олиото и дулсе де лече. Последното може да се замени и от кондензирано мляко, но ябълковият сладкиш няма да има карамелена нотка, затова в такъв случай може да се добави друг аромат като ванилия, канела или и двете.

Смелете в блендер обелените и почистени ябълки със лимоновия сок.

Към яйчената смес сипете смлените бадеми и ябълки и на части брашното с бакпулвера. Разбъркайте до усвояването им и накрая сложете половината от филираните бадеми.

Разпределете сместа в две тавички, покрити с леко намазнена хартия за печене, приблизителен размер 25/15 см. Поръсете с кафява захар и останалите филирани бадеми.

Изпечете двата блата на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 30 минути или до златист загар. Методът на проверката с дървената клечка тук може да не е удачен, тъй като сладкишът става по-мокър и сочен отвътре и ще полепва по клечката при всички положения.

Изчакайте двете части на ябълково-бадемовите блатове да поизстинат и тогава отделете от хартията.

Сложете единия в тавичката, намажете със сладко. Моето домашно сладко от ябълки и дюли е по-гъсто, затова разреждам с малко вода, така и сладкишът се напоява още и става още по-сочен.

Положете и другия блат и го глазирайте със фин слой сладко за блясък.

За украса и хрупкав завършек запечете на сух тиган зрънцата просо, докато леко покафенеят и започнат да пукат като пуканки.

Поръсете с тях вкусния сладкиш и те ще полепнат по повърхността.

Да ви е сладко с този сладкиш с ябълки, просо и бадеми!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: