Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Оригинален английски Бейкуел тарт (Bakewell Tart)

Оригинален английски Бейкуел тарт (Bakewell Tart)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Оригинален английски Бейкуел тарт (Bakewell Tart)7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Това е едно от чудесата при сладкиши, което трябва да се опита поне веднъж в живота - английски Бейкуел тарт по оригинална рецепта"

Необходими Продукти

  • ОСНОВА
  • брашно - 200 г универсално
  • краве масло - 100 г студено на кубчета
  • вода - 2 до 4 с.л. ледена
  • щипка - сол
  • ПЛЪНКА
  • бадемово брашно - 150 г
  • масло - 110 г на стайна температура
  • захар - 80 г, кристал
  • яйца - 2 бр. L
  • щипка - сол
  • царевично нишесте - 15 г
  • бадемова есенция - капка
  • лимони - настъргана кора от 1 среден
  • И ОЩЕ
  • конфитюр от малини - 200 г
  • филирани бадеми
  • пудра захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кръгла форма d20 см, намаслена с парче масло и леко покрита с брашно и изтупана, или поставена хартия за печене на дъното на формата.

ОСНОВА

В купа се изсипва брашното, солта, маслото на кубчета и с ръчен блендер, нож, вилица или пръстите на ръката се довежда до трохи. Добавя се ледената вода, но лъжица по лъжица и щом се усети, че тестото може да се събере с ръка, вода повече не се добавя. Ако се прекали с ледената вода, тестото ще започне при разточване да се разкъсва, а при печене ще се напука. Оформя се на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник.

ПЛЪНКА

В купа се изсипва мекото масло, захарта и се разбива. Прибавят се яйцата, отново се разбива и се добавя бадемовото брашно, нишестето, бадемовата есенция и настърганата кора лимон. Цялата смес се разбива до получаването на паста. Оставя се настрана.

Охладеното тесто се разточва върху малко брашно с дебелина около 3 мм, като не се забравя и върху него да се посипе малко брашно, за да не лепи по точилката, на кръг малко по-голям от основата на формата за печене. С помощта на точилката се прехвърля във формата, като първо се оформя дъното с пръсти, а след това и борда с височина 3 см. Надупчва се с вилица.

Отгоре се разпределя сладкото от малини, а върху него се разпределя пастата от бадемовия франджипан, заглажда се. По избор аз имах време и затова малко си поиграх с останалото тесто - от изрезките си оформих малко цвете. Посипва се с филиран бадем.

Домашната тарта се пече се в затоплена фурна на 180 градуса за 5 минути, за да може горещата фурна да грабне масленото тесто, и веднага се намалява на 170 градуса за около 40 - 45 минути.

Също така дали е готов ароматният пай, се познава, когато стените на борда се отделят от формата.

Изважда се от фурната и се охлажда в самата форма, той е много крехък, докато е горещ, и ако се извади, ще се разпадне. След като се охлади, се прехвърля в сервизна чиния. Ако не сте го украсили с някаква фигурка от изрезките от тестото, може да се напудри леко с пудра захар, но аз го оставих така, защото е красиво оформен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: