Начин на приготвяне
Разчленете броколите на розички, като запазите и пънчетата от основата, тях нарежете на едри парчета.
Сложете на котлона вода с щипка-две сол. Когато заври, пуснете вътре броколите с пънчетата и варете 10 минути.
Извадете с решетъчна лъжица и облейте със студена вода зеленчука. Ако прецените, че пънчетата не са достатъчно омекнали, може да ги оставите да поврят още 2-3 минути.
Оставете броколите да изстинат, а през това време си изцедете сока от лимона и почистете скилидките чесън.
Сложете в блендер всички продукти - сварените и изстинали броколи, чесъна, зехтина, орехите, смлените бадеми (може и цели), прясно изцедения лимонов сок, солта и подправките.
Смелете до гладка консистенция.
Използвам блендер, защото повечето пъти оставям броколите малко по- твърди, ал денте - така запазват по-добре витамините си. Но ако сте ги сварили повече и са много меки, може да използвате и пасатор. С него дори и да не успеят да смелят перфектно орехите, не е проблем - да усещаш парченца от тях в разядката, също е хубаво.
Поднесете вкусната и здравословна разядка от броколи с орехи и бадеми в компания с крекери, гризини или препечени филийки.
Добър апетит!
Коментари