Начин на приготвяне
Картофите се сваряват. Когато изстинат, се обелват и намачкват с уред за картофи, но не трябва да стават на гладко пюре.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Слагат се в сгорещено олио да се запържат заедно с подправките.
След това се добавя спанакът и се разбърква да се смесят добре. Тенджерата се захлупва, докато омекне спанакът и се свие.
Капакът се маха и се оставя още малко тенджерата на котлона, докато изври повечето вода, отделила се от спанака.
Когато се свали от огъня, към спанака се прибавят намачканите картофи и се разбърква добре. Добавя се още сол на вкус, ако има нужда.
Сместа се оставя да поизстине.
Корите се нареждат една върху друга и се разрязват през средата по ширина, за да станат 8 по-малки.
Малка тавичка се намазнява леко с олио. В нея се слага 1 от листовете, като краищата се оставят да стърчат извън тавата, и се намазва леко с олио. Напреки на този лист се слага втори и също се намазва. Третият се слага на около 45 градуса от втория и отново се намазва. Четвъртият се поставя напреки на третия и се намазнява отгоре.
В застланата тавичка се разпределя плънката равномерно.
Взима се 1 лист от корите и се нагъва на хармоника. Поставя се върху плънката. Същото си прави и с още 1 лист, който се слага до първия. Намазват се леко с олио.
По същия начин се нагъват и последните 2 листа и се подреждат напреки на другите два. Стърчащите краища от първите листи се прегъват да завият пая отгоре. Накрая отново се намазва с малко олио.
Зеленчуковият пай се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса около 20 минути.
Когато се извади от фурната, се напръсква леко с малко вода и се покрива с хавлиена кърпа.
Спаначеният пай с картофи е готов.