Начин на приготвяне
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Маята се смесва с 1 супена лъжица захар, 200 мл прясно мляко, леко стоплено, 1 от яйцата и солта.
Добавя се малко брашно и се смесва до гъста каша. Оставя се да шупне. Останалото мляко се затопля и в него се разтопява захарта. Отделят се четири жълтъка, останалите яйца и четирите белтъка се разбиват до пяна. Маслото се разтопява.
Млякото със захарта се излива в кладенчето по малко, като се добавят яйцата, маята, маслото и лимоновата кора. Меси се тесто, като ръцете трябва да са намазани с мазнина. Меси се, докато не започнат да се получават мехури по тестото. Оставя се на топло да втаса.
След като втаса, се меси отново и се добавят попарените с вряла вода и отцедени стафиди. Тестото се разделя на 6 части и всяка от тях се разделя на 4 части. Правят се по четири фитила, които се плетат и след това се завиват като охлюв. Козунакът се поставя във форма, намазана с мазнина, като трябва да достига до половината от височината й, защото бухва.
Така се изплитат всички козунаци, слагат се във форми и се оставят да втасат още веднъж. Козунаците се мажат с четка с разбитите жълтъци, отгоре се набождат бадеми, обелени от ципата, след като са били попарени. Поръсват се обилно със захар. Пекат се на 180 градуса.
Коментари