Дундести малки питки

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
374
2k
959
1k
8
20/11/2020
"Пухкави малки питки, които с поднасяме към всяко ястие, макар че рядко остават, докато ястието стане готово"
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо782
  • Преглеждания за месеца117
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • кисело мляко - 1 бр.
  • вода - 100 мл
  • суха мая - 2 пакетчета
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • брашно - около 800 г
  • жълтък - за помазването
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухата мая се смесва със захарта. Към тях се изсипва леко затоплената вода. Разбърква се до получаването на хомогенна смес.

Завива се с чиста кърпа или стреч фолио и се оставя на топло за 10-15 минути.

След това се прибавят и останалите продукти. Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се оставя завито и на топло да втаса за около половин час.

От втасалото тесто се оформят малки питки. Редят се в тава, която е застлана с хартия за печене.

Наредете хлебчетата на разстояние една от друга.

С остър нож се правят няколко разреза върху всяка питка.

Оформените малки питки се оставят да втасат още един път за 30 минути.

След това се помазват с разбития жълтък с малко вода и се слагат във фурната.

Дундестите малки питки се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-40 минути.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар