Начин на приготвяне
Сокът от 1 портокал и един лимон се изцеждат и се смесват с 3 с.л. цвят от бъз.
Кората на останалите портокали се обелва със специална белачка за цитруси, така че да имаме само оранжевата част от нея. И тя се слага при цитрусовия сок и цветовете от билката.
Така престоява от 12 до 24 часа. Когато е минало това време, сокчето се прецежда, а коричките се измиват под течаща вода от остатъците от бъз, полепнали по тях (и да останат, не е проблем).
Обелените от кората портокали се почистват старателно от всички бели части и от семки, ако има такива.
Има сортове, които са с дебела ципа, те не са подходящи за сладко от портокали, а единствено за сокове и фрешове, но ако все пак сте попаднали на такива, ще трябва да обелите и ципата доколкото е възможно.
Посипете цитрусите със захарта и тях също оставете да престоят около 12 часа, едновременно със сока с цветове от бъз.
Когато всичко е готово, се слага в блендер, за да се смели - не на каша, но все пак да станат на по-малки парченца портокалите и корите, заедно със сока, което ще улесни меленето.
Ароматното домашно сладко се поставя на котлона, добавя се последната лъжица цвят от бъз и се оставя на 100 градуса да се свари за около 40 мин. до 1 час.
Бърка се често и се следи дали се е сгъстило по метода на капката върху порцеланова чиния, която не трябва да се разтича, когато изстине.
Така приготвеното ароматно портокалово сладко с цвят от бъз се използва за директна консумация, но може да се направи повече количество и да се консервира за по-дълго в стерилизирани бурканчета.