Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Постна мусака с броколи и карфиол

Постна мусака с броколи и карфиол

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Постна мусака с броколи и карфиол
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Мусака с броколи и карфиол - такава вкусотия не трябва да се пропуска"

Необходими Продукти

  • броколи - 1 глава или 1 пакет замразени
  • карфиол - 1 глава или 1 пакет замразени
  • моркови - 2 - 3 бр.
  • картофи - 3 - 4 бр.
  • гъби - 6 - 7 бр.
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 1 скилидка
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • мащерка
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • за заливката
  • олио
  • брашно - 3 с.л.
  • царевично нишесте - 1 - 2 ч.л.
  • растително мляко - 1 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За постната мусака зеленчуците се нарязват.

В сгорещено олио се запържват лукът, чесънът, морковите и гъбите, а след това към тях се добавят и картофите.

Поръсва се малко сол, разбърква се и се захлупва тенджерата. След около минута се маха капакът и се разбърква отново - гъбите са си отделили течност.

Добавя се зеленчуковият бульон заедно с останалите подправки.

Капакът се връща и се оставя тенджерката на слаб огън, докато започнат да поомекват картофите. Тогава се прибавят броколите и карфиолът. Усилва се на по-висока степен, докато започне да ври отново и след това се намаля. Оставя се да къкри, докато се сварят всички зеленчуци.

Когато това стане, се прави заливката за мусака. Макар и да е постно ястие, това няма да е мусака без заливка.

В сгорещено олио се запържва брашното и се разбърква добре. След това, малко по малко, се прибавя растително мляко при непрекъснато бъркане, за предпочитане с тел. Когато започне да се сгъстява сосът, се добавя и царевичното нишесте и се доразбърква. Накрая се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Зеленчуковата смес се изсипва в тава, отгоре се разпределя заливката и зеленчуковата мусака се слага да се пече в загрята на 200 - 230 градуса фурна до запичане на заливката.

Вкусна и засищаща гозба! Опитайте и вие постна мусака с броколи и карфиол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: