Начин на приготвяне
За постната мусака зеленчуците се нарязват.
В сгорещено олио се запържват лукът, чесънът, морковите и гъбите, а след това към тях се добавят и картофите.
Поръсва се малко сол, разбърква се и се захлупва тенджерата. След около минута се маха капакът и се разбърква отново - гъбите са си отделили течност.
Добавя се зеленчуковият бульон заедно с останалите подправки.
Капакът се връща и се оставя тенджерката на слаб огън, докато започнат да поомекват картофите. Тогава се прибавят броколите и карфиолът. Усилва се на по-висока степен, докато започне да ври отново и след това се намаля. Оставя се да къкри, докато се сварят всички зеленчуци.
Когато това стане, се прави заливката за мусака. Макар и да е постно ястие, това няма да е мусака без заливка.
В сгорещено олио се запържва брашното и се разбърква добре. След това, малко по малко, се прибавя растително мляко при непрекъснато бъркане, за предпочитане с тел. Когато започне да се сгъстява сосът, се добавя и царевичното нишесте и се доразбърква. Накрая се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Зеленчуковата смес се изсипва в тава, отгоре се разпределя заливката и зеленчуковата мусака се слага да се пече в загрята на 200 - 230 градуса фурна до запичане на заливката.
Вкусна и засищаща гозба! Опитайте и вие постна мусака с броколи и карфиол.