Начин на приготвяне
Зеленчуците се нарязват.
В сгорещено олио се запържват лукът, чесънът и гъбите с малко сол. Към тях се прибавят морковът, целината и мащерка.
Налива се виното и се оставя за няколко минути.
След това се добавя соевият сос, доматеното пюре, розмарин, дафинов лист и сол на вкус.
Върху тенджерата се слага приставка/кошница за готвене на пара и в нея се слага карфиолът. Капакът на тенджерата се поставя отгоре и се оставя котлонът на средна степен, за да се задуши през това време карфиолът.
Когато карфиолът омекне напълно, се оставя настрани да поизстине.
В тенджерата се слага спанакът, по желание накъсан, и се добавя малко вода.
Царевичното нишесте се размива с 3 с.л. вода и се прибавя в тенджерата, когато водата заври и спанакът омекне. Разбърква се добре и се изключва котлонът.
Сварените и обелени картофи се смилат заедно с карфиола в чопър, за да стане гладко пюре. Ако има нужда, се добавят няколко лъжици вода. Овкусява се със сол и черен пипер и по желание може да се добавят и други подправки.
Сервира се, като върху част от пюрето с карфиол се слага от зеленчуците.
Вместо червено вино за рецептата с гъби може да се използва бяло вино, уиски или бренди.