Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гъби Бургиньон с пюре от карфиол и картофи

Гъби Бургиньон с пюре от карфиол и картофи

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Гъби Бургиньон с пюре от карфиол и картофи
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Разнообразявате ли продуктите в менюто си? Ако не го правите често, може би сега е точният момент - направете първата крачка, набавете си всички нужни продукти за тази гъбена рецепта с пюре и се насладете на новите вкусове"

Необходими Продукти

  • гъби - 250 грама
  • целина - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • спанак - 1 шепа
  • червено вино - 60 мл
  • соев сос - 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • мащерка
  • розмарин
  • дафинов лист - 1 бр.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • картофи - 3 бр., сварени
  • карфиол - около 150 грама
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се нарязват.

В сгорещено олио се запържват лукът, чесънът и гъбите с малко сол. Към тях се прибавят морковът, целината и мащерка.

Налива се виното и се оставя за няколко минути.

След това се добавя соевият сос, доматеното пюре, розмарин, дафинов лист и сол на вкус.

Върху тенджерата се слага приставка/кошница за готвене на пара и в нея се слага карфиолът. Капакът на тенджерата се поставя отгоре и се оставя котлонът на средна степен, за да се задуши през това време карфиолът.

Когато карфиолът омекне напълно, се оставя настрани да поизстине.

В тенджерата се слага спанакът, по желание накъсан, и се добавя малко вода.

Царевичното нишесте се размива с 3 с.л. вода и се прибавя в тенджерата, когато водата заври и спанакът омекне. Разбърква се добре и се изключва котлонът.

Сварените и обелени картофи се смилат заедно с карфиола в чопър, за да стане гладко пюре. Ако има нужда, се добавят няколко лъжици вода. Овкусява се със сол и черен пипер и по желание може да се добавят и други подправки.

Сервира се, като върху част от пюрето с карфиол се слага от зеленчуците.

Вместо червено вино за рецептата с гъби може да се използва бяло вино, уиски или бренди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: